Wetenschappelijk onderbouwd



Met de test kom je te weten wat de kans is dat jullie elkaar gelukkig zullen maken in een langetermijnrelatie. Hoe meer je op je partner gelijkt in je emotionele behoeften, hoe groter de kans dat jullie gelukkig zullen worden met elkaar in een lange termijn relatie. De test geeft voor 10 belangrijke emotionele behoeften weer hoe goed jullie bij elkaar passen.

  1. Aandacht: de wens om in de aandacht te staan, om opgemerkt te worden.
  2. Autonomie: de wens om onafhankelijk van anderen te zijn.
  3. Begrijpen: de wens om nieuwe dingen te ontdekken.
  4. Dominantie: de wens om anderen en situaties te beheersen.
  5. Goedkeuring: de wens om aanvaard te worden.
  6. Nare ervaringen vermijden: de wens om het hebben van angst te voorkomen.
  7. Plichtsbesef: de wens om zijn ‘plicht’ te vervullen en ‘juist’ te handelen.
  8. Prestatie: de wens om resultaat te boeken.
  9. Strijd: de wens om zich te meten met anderen.
  10. Zorg: de wens om voor anderen te zorgen.

Behoeftentheorie

De test is gebaseerd op de behoeftentheorie zoals ontwikkeld door Henry A. Murray, William Mc Dougall, William James en andere vooraanstaande wetenschappers. De online test werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen in 2011 en door de jaren heen uitgebreid getest door duizenden mensen.

Emotionele behoefte

Wanneer je sterk verschilt in een emotionele behoefte met je partner zullen jullie beiden een blijvende inspanning moeten doen in je relatie om je partner te geven wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn. Als je voor een emotionele behoefte sterk gelijkt op je partner dan zal je geen (of nauwelijks) inspanning moeten doen om je partner gelukkig te maken. Jullie voelen elkaar dan van nature heel goed aan.

Tegenpolen

Wat moeten we dan met een uitspraak als “Tegengestelden trekken elkaar aan”. Deze uitspraak klopt op het vlak van rationeel denken (hoofd), maar niet op het vlak van emotionele behoeften (hart). Als één partner b.v. een praktische denker is en de andere een abstracte denker, dan zijn beide partners rationeel complementair, ze vullen elkaar aan. Maar wanneer op emotioneel vlak beide partners sterk in een behoefte verschillen dan is dit vaak de oorzaak van onbegrip. Je begrijpt niet waarom je partner belang hecht aan iets waar je zelf helemaal geen behoefte aan hebt. Een voorbeeld. Els en Peter hebben een relatie. Els heeft een sterke behoefte aan ‘Strijd’ terwijl Peter een lage behoefte heeft aan ‘Strijd’. Het zal Els storen dat Peter, in haar perceptie, dikwijls met zich laat sollen en niet terugvecht. Peter zal dikwijls vinden dat Els te strijdlustig en, in zijn beleving, zelfs agressief is.

Perfecte match

Een perfecte match op alle emotionele behoeften is absoluut geen voorwaarde voor een goede relatie. Het is normaal dat je in een lange termijn relatie op een aantal vlakken moeite moet doen voor elkaar. In het ‘Would We Match?’ rapport vind je een duidelijk en helder overzicht op welke vlakken jullie goed en minder goed met elkaar matchen. Deze kennis is van cruciaal belang om jullie relatie te verdiepen en te verrijken. Maar de test kan ook aantonen dat op lange termijn de kans op gelukkig zijn voor beide partners erg klein is. Durf de juiste beslissing nemen. Life is too short to be unhappy.

Voorbeeld rapport

Ga terug

back to top